Víte, co to znamená, když někdo řekne, že to není „košer“? Účastníci exkurze s názvem „Po stopách brněnské židovské komunity“ ze tříd E3 a O3 již ano.
Košer jsou židovská, velmi přísná pravidla, která upravují způsob přípravy pokrmů. Pravidla platí pro porážku zvířat určených ke konzumaci, dělí nádobí na to, ve kterém se připravuje a konzumuje mléko, a na to, ve kterém se připravuje maso. Existuje seznam košer potravin, které mohou sloužit k přípravě jídel nebo k přímé konzumaci. Díky přísné kontrole všech potravin je tak židovská kuchyně zdravější než ty ostatní, ale na druhé straně není levná. Vyprodukovat biopotraviny je dražší a také na celý proces včetně přípravy jídel osobně dohlíží představitel židovské obce – rabín. I když i do této oblasti pronikla technika, protože rabín nemusí sledovat kuchaře osobně, ale může využít třeba webkameru.
Každé pravidlo, jak známo, umožňuje výjimky. Tou výjimkou je s podivem něco tak nezdravého jako Coca-Cola, která na seznam košer potravin dostala kvůli americkým lobby.